Dolina MozeliKraina wina
Region położony nad Mozelą jest najstarszym regionem uprawy wina w Niemczech. Strome zbocza doliny rzeki, gęsto obsadzone winoroślami, wpływają na urok tej krainy jak na żaden inny region uprawy wina na całym świecie. Winorośl uprawiana jest tu przez 4400 winiarzy w ponad 100 miejscowościach, na łącznej powierzchni prawie 9000 ha. Winnice rozciągają się na długości 250 km, od granicy z Francją aż po Koblencję, wzdłuż Mozeli oraz jej dwóch dopływów- Saaru i Ruweru.
Mozela, a Cesarstwo Rzymskie
Mozela i jej oba dopływy płyną przez bogaty w tradycje kulturowe region. Już 2000 lat temu Celtowie i Rzymianie uprawiali tu wino. Niezliczone pozostałości po tych ludach, m.in. wiele budowli celtyckich z czasów antycznych, świadczą o wielkiej tradycji uprawy win w tym regionie.
Najstarszym miastem Niemiec, ze swoimi ośmioma zabytkami, które zostały uznane przez Unesco za światowe dziedzictwo kultury, jest stolica regionu- Trewir (Trier). Niegdyś była to stolica Cesarstwa Rzymskiego i rezydencja cesarza Konstantyna Wielkiego.
Riesling i inne szczepy
Najważniejszą odmianą winorośli jest tutaj Riesling, który uchodzi za najlepszy na świecie i który na doskonałym podłożu łupkowym znalazł znakomite warunki dojrzewania. Winiarze znad Mozeli, Saaru i Ruweru znani są na całym świecie ze swoich delikatnych, bogatych w minerały, wyśmienitych rieslingów. Doskonałe regionalne odmiany winorośli to Elbling, Muller-Turgau, Weisser Burgunder (Pinot blanc) oraz Blauer Burgunder (Pinot noir).